Wat is het zeldzaamste dier ter wereld?

De Sumatraanse neushoorn, ook bekend als de Aziatische tweehoornige neushoorn of harige neushoorn, is een van de zeldzaamste grote zoogdieren ter wereld. Het is de kleinste van de vijf bestaande neushoornsoorten en de enige Aziatische neushoorn met twee hoorns. Het is de enige levende soort van het geslacht Dicerorhinus en het zeldzaamste lid van de familie Rhinocerotidae .

Distributie en Habitat

Sumatraanse neushoorns hebben ooit gewoond in de nevelwouden, het moeras en de regenwouden in China, Indonesië, Maleisië, India, Bhutan, Myanmar, Bangladesh, Thailand en Laos. Historisch gezien woonden ze in de zuidwestelijke delen van China, maar ze worden momenteel beschouwd als kritisch bedreigd met slechts vijf populaties in het wild: één in Borneo en vier in Sumatra.

Het bepalen van hun populatie is moeilijk, omdat het solitaire wezens zijn die wijd verspreid zijn in het verspreidingsgebied, maar er wordt geschat dat er minder dan honderd neushoorns over zijn. Het voortbestaan ​​van de Sumatranen in het schiereiland Maleisië is twijfelachtig en een van de bevolkingen is al uitgestorven. Een kleine populatie werd ontdekt in 2016 in Oost-Kalimantan; echter, onderzoekers geloven dat de Bornean-neushoorns zijn uitgestorven in de noordelijke regio van Borneo. Het aantal Sumatraanse neushoorns is in de afgelopen 20 jaar met meer dan 70% afgenomen en bestaat momenteel in beschermde gebieden.

Sumatran neushoorns in gevangenschap

Een van de laatste Sumatraanse neushoornsoorten die bekend staat als Suci leefde meer dan een decennium in de dierentuin van Cincinnati. Ze was de laatste hoop om haar soort te redden van uitsterven. Cincinnati Zoo is de eerste mogelijkheid om de Sumatraanse neushoorn in gevangenschap te fokken, en ze probeerden de soort te redden voor Suci omdat de anderen te oud waren. Haar verzorgers wilden Suci met haar broer Harapan paren om hun bevolking te vergroten, maar ze had een ijzeren bewaarziekte, een aandoening die haar moeder in 2009 doodde. Haar dood op 30 maart 2014 was een enorme slag voor de al bedreigde neushoorn soorten.

Fysieke beschrijving

Sumatraanse neushoorns hebben een schouderhoogte van ongeveer 4, 76 voet met een lichaamslengte van ongeveer 8, 2 voet. Deze dieren wegen tussen 1.100 pond en 1760 pond, hoewel het zwaarste individu in de dierentuin bekend is om ongeveer 4.410 pond te wegen. Net als de Afrikaanse neushoorn hebben deze dieren twee hoorns waarvan de grotere neushoorn bijna 9, 8 inch lang is. De achterhoorn is ongeveer 3, 9 inch lang. De hoorns zijn zwart of grijs, waarbij de mannetjes langere hoorns hebben dan het vrouwtje. Ze hebben roodachtig bruin haar dat in het wild moeilijk te zien is, omdat ze meestal bedekt zijn met modder. De Sumatraanse neushoorn heeft lang haar rond de oren en een bos haar op zijn staart.

Gedrag

Het zijn solitaire wezens behalve wanneer ze paren voor paringsdoeleinden of bij het grootbrengen van hun nakomelingen. Individuele neushoorns hebben een thuisrange; met de vrouw bezet een gebied van tussen 3, 9 vierkante mijlen en 5, 8 vierkante mijl, terwijl de mannetjes territoria zo groot als 19 vierkante mijl hebben. Deze wezens markeren hun territoria door uitwerpselen achter te laten, zaailingen in unieke patronen te buigen en de grond met hun voeten te schrapen. Mannelijke reeksen overlappen elkaar terwijl de vrouwelijke territoria verdeeld zijn, maar er is geen bewijs dat laat zien dat ze hun territorium verdedigen door te vechten. Deze dieren wentelen zich in moddergaten om hun huid te beschermen tegen ectoparasieten, terwijl ze hun temperatuur behouden. Ze wentelen meestal gedurende de dag ongeveer drie uur 's middags.

Andere zeldzame dieren

De Javaanse neushoorn is al uitgestorven in veel delen van Azië met nog geen 40 exemplaren over. Er zijn maar vier levende Yangtze reuzenschildpadden in de wereld. Het aantal Hainan-gibbons op het eiland Hainan is teruggebracht tot onder vijfentwintig individuen. Andere zeldzame soorten die alleen in gevangenschap overleven, zijn de Hawaïaanse kraai, de Guam-reling, Socorro-duif en de Kihansi-sproeikad.