Landen met de meeste zomerolympische medailles

Sinds 1896, toen de Olympische Zomerspelen of vaker de "Olympische Spelen" werden gehouden, is het evenement uitgegroeid tot het populairste atletiekevenement wereldwijd. Het is uitgegroeid van een eenvoudige affaire van slechts 14 evenementen tot een majestueuze showcase van meer dan 300 disciplines met deelnemers uit meer dan 200 landen en gebieden. Vanaf 1904 krijgt de top drie in ieder geval de gouden, zilveren en bronzen medailles in die volgorde van afwerking.

In de loop van de geschiedenis zijn in totaal 18.553 medailles uitgereikt aan deelnemers tijdens de Olympische Zomerspelen. De traditie van het geven van de medailles was echter niet altijd zoals we die nu kennen. Tijdens de allereerste Olympische Spelen in Athene, Griekenland, kreeg de winnaar twee items: een zilveren munt en een olijfkrans. De runner-up kreeg een koperen munt en een lauriertak. De zomerspelen van 1900 waren nog opmerkelijker omdat winnende deelnemers trofeeën kregen! In de beginjaren van de Olympische Spelen gold goud als te kostbaar om in zijn puurste vorm te worden uitgegeven.

De Verenigde Staten van Amerika leidt de all-time Olympische medailles tafel met 2.520 gewonnen medailles. De Olympische Spelen van 1904 werden gehouden in St. Louis, Missouri en eindigde met het uitbrengen van 239 van de beschikbare 280 medailles door het gastland. Deze abnormale prestatie werd bereikt omdat veel landen geen atleten konden sturen tijdens de Trans-Atlantische reis voor de zomerspelen. De meest gedecoreerde sportman in dit evenement was de Amerikaanse zwemmer Charles Daniels die drie gouden medailles kreeg, en een van zilver en brons.

Bij elke Olympische Zomerspelen wordt verwacht dat de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Rusland zullen strijden om de grootste hoeveelheid medailles. Sporten in deze landen ontwikkelden een professionele cultuur vanaf de beginjaren van de moderne Olympische Spelen. Daarom hebben ze een grote pool van ervaren concurrenten om uit te kiezen. Bovendien is het scala aan disciplines waaraan de grote drie van de Olympische Spelen deelnemen, breder dan de meeste landen. Kenia staat bijvoorbeeld bekend om het winnen van midden- en langeafstandsraces. In de Olympische Spelen van 2012 in Londen won Kenia 11 medailles in slechts 6 evenementen, allemaal volgen ze races. Ondertussen won de VS 104 medailles in 16 evenementen.

De sportcultuur in verschillende landen heeft een diepgaand effect op het vermogen om medailles te winnen op Games. India, bijvoorbeeld, is een krankzinnig gek land. Dit is echter een sport met zijn oorsprong in zijn tijd als een Britse kolonie. Atletiek en andere sporten die lichamelijk presteren vereisen, zijn bijna ongehoord in het subcontinent. Ondanks dat het de tweede meest bevolkte natie is, heeft India slechts een handvol Olympische medailles gewonnen. De Aziatische samenleving ziet sport ook als een tentoonstelling van elegantie in plaats van een wedstrijd. Dit verklaart misschien waarom China de meeste medailles heeft gewonnen in duiken, gewichtheffen en gymnastiek.

In de Olympische Spelen concentreren zeer getalenteerde atleten zich op het winnen van meerdere medailles bij verschillende evenementen. Michael Phelps, een Amerikaanse zwemmer, behaalde het record voor de meeste gouden medailles die hij won tijdens een enkele Olympische Zomerspelen. Hij won 6 goud in 2004 en 8 medailles in 2008. In de meest recente Olympische spelen van 2016 won Phelps 5 gouden en een zilveren medaille. Een veel moeilijkere prestatie zou zijn geweest voor de Amerikaanse sprinter Marion Jones die in 2004 5 gouden medailles won maar later had laten herroepen.

Momenteel blijven de VS haar rang behouden als de nummer één op de Olympische Spelen na het winnen van het hoogste aantal medailles op de Olympische Zomerspelen 2016 (121 totaal; 46 Goud). China (70) en Groot-Brittannië (67) wonnen het tweede en derde hoogste aantal medailles op de Olympische Spelen in Rio.