De unieke papegaaien van Nieuw Zeeland

9. Reischek's parkiet

Een kleine groene papegaai, de Reischek-parkiet ( Cyanoramphus hochstetteri ) is endemisch voor het Antipodes-eiland Nieuw-Zeeland. Het heeft een bereik van slechts 21 vierkante km. De vogel lijkt qua uiterlijk op de rood gekroonde parkiet. Het voedt zich met bladeren, zaden, bessen, pollenbloemen en ongewervelde dieren. De parkiet van de Reischek is gelabeld als "range restricted" volgens de classificatie van de bedreigde diersoorten in Nieuw-Zeeland. De populatie van de parkiet wordt beschouwd als "gezond" van aard.

8. Antipoden Parkiet

De Antipodes Island-parkiet ( Cyanoramphus unicolor ) is endemisch voor het Antipodes-eiland in Nieuw-Zeeland. Het is een van de vijf papegaaien ter wereld waarvan bekend is dat ze op de grond leven. De introductie van muizen op het eiland als gevolg van menselijke activiteiten is een bedreiging voor het voortbestaan ​​van deze vogels. Hoewel antipoden parkieten vaak aanvallen en prooien op andere vogels, vormen bladeren, gras en stekken het grootste deel van hun dieet. Ze worden beschreven als territoriaal, nieuwsgierig en ondeugend van aard. De parkiet van het eiland Antipodes is geclassificeerd als "kwetsbaar" ondanks stabiele populaties op het eiland, omdat hun bereik zeer beperkt is.

7. Chatham-parkiet

De Chatham-parkiet ( Cyanoramphus forbesi ), is endemisch voor de Chatham-eilandengroep in Nieuw-Zeeland. Geclassificeerd als "kwetsbaar", de vogel is een van de zeldzaamste die in het land wordt gevonden en wordt bedreigd door habitatverlies, hybridisatie en predatie. Binnen dit bereik bevindt de Chatham-parkiet zich in de dichte bos- en struikgewashabitat en leeft hij in rotsspleten en boomholten. Deze parkieten zijn middelgroot en hebben een heldergroen verenkleed, een gele vooruitstekende, lange staarten en oranjerode ogen. De vogels voeden zich met bloemen, zaden, scheuten, schors en fruit.

6. Malherbe's parkiet

De Malherbe-parkiet, ook bekend als de oranje parkiet ( Cyanoramphus malherbi ), is een endemische vogel van Nieuw-Zeeland die vier eilanden voor de kust en enkele valleien op het Zuidereiland bewoont. De vogel is middelgroot op ongeveer 20 cm lang en heeft een helder blauwgroen verenkleed met azuurblauwe primaire dekveren. De vogels voeden zich meestal aan het bladerdak van de beuk, waar ze beukenbloemen, zaden, knoppen en ongewervelde dieren consumeren die in het bladerdak leven. Geïntroduceerde roofdieren, jacht, habitatverlies en habitatfragmentatie hebben het aantal van de Malherbe-parkiet drastisch verminderd. Hoewel de vogels momenteel door de wet worden beschermd, blijft het probleem van habitatfragmentatie van deze vogels bestaan.

5. Roodbekroonde parkiet -

De roodbekroonde parkiet ( Cyanoramphus novaezelandiae ) is een kleine papegaaispecies met heldergroen verenkleed en een rood patroon op zijn kop. De papegaai kan in een grote verscheidenheid aan habitats leven en heeft ook flexibele voedingspatronen. Ondanks het aanpassingsvermogen heeft de introductie van roofzuchtige soorten de populaties van deze soort echter aanzienlijk verminderd, zodat deze wordt geclassificeerd als bijna bedreigd door de IUCN.

4. Geelbekroonde parkiet

De geel-bekroonde parkiet ( Cyanoramphus auriceps ) is een endemische vogel van Nieuw-Zeeland die in het noorden, het zuiden en het eiland Stewart van het land woont. Populaties van deze vogel zijn ook te vinden op de Auckland-eilanden. De geel gekroonde parkieten zijn voornamelijk felgroen van kleur, zijn 23 cm lang en hebben een rode band voor hun gouden kroon. De rekening is grijs terwijl de ogen fel rood of oranje zijn. Uitgespreid lijken de vleugels blauwachtig paars. De parkieten leven het liefst in de bovenste luifels van de bossen, maar zijn ook te vinden op subantarctische eilanden en rond hooggelegen graasweiden. De geel gekroonde parkieten voeden zich met fruit, bloemen, zaden, scheuten en ongewervelden. Geïntroduceerde soorten zoals hermats, katten en honden bedreigen het voortbestaan ​​van deze vogels.

3. Kakapo

De kakapo ( Strigops habroptilus ) is een luciferloze en nachtelijke papegaai die endemisch is voor Nieuw-Zeeland. De vogel heeft een fijnblotched geel-groen gekleurd gevederte, een grote grijze bek, en grote vleugels en voeten. De kakapo is ook de zwaarste papegaai ter wereld en is herbivoor van aard. Mannetjes van deze soort vertonen geen ouderlijke zorg. Een ander uniek kenmerk van de vogel is dat deze een polygynisch leksysteem van fokken vertoont. De kakapo is momenteel geclassificeerd als ernstig bedreigd. De vogel werd eeuwenlang gejaagd door de inheemse Maori's van Nieuw-Zeeland voor vlees en pels. Het ergste lot ontmoette deze vogels toen de Europeanen katten, honden, muizen en andere roofzuchtige soorten op de eilanden introduceerden. De vliegende vogels konden nergens heen en waren extreem kwetsbaar voor aanvallen van deze geïntroduceerde soort. Momenteel zijn de weinige overgebleven kakapos overgebracht naar de relatief roofdiervrije eilanden in het land en worden nauwlettend gevolgd door deskundigen.

2. Kea

De kea ( Nestor notabilis ), 's werelds enige alpine papegaai, is een grote papegaaispecies die leeft in het alpen- en beboste leefgebied van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. De vogel is ongeveer 48 cm lang en heeft een olijfgroen verenkleed met schitterende oranje onder de vleugels. Het is omnivoor van aard en voedt zich met insecten, wortels, bessen, nectar en af ​​en toe aas. Keas staan ​​bekend om hun intelligentie en nieuwsgierigheid en er is waargenomen dat ze in groepen werken om een ​​taak te voltooien. De vogels worden door de IUCN als "kwetsbaar" geclassificeerd. Kea's werden eerder zonder onderscheid jagen aangezien ze werden beschouwd als ongedierte dat het vee van boeren schade berokkende. In de jaren zeventig waren er slechts ongeveer 5.000 van deze vogels. Jagen blijft de vogel bedreigen ondanks zijn beschermde status. Blootstelling aan toxines zoals lood en pesticiden maakt de KEA ook kwetsbaar voor dood en ziekte.

1. Nieuw-Zeelandse Kaka

De Nieuw-Zeelandse kaka ( Nestor meridionalis ) is een grote papegaaisoort behorend tot de familie Strigopidae . De vogel is middelgroot met een lengte van ongeveer 45 cm en een gewicht van ongeveer 390 tot 560 g. De vogel is donkerder en boerder dan de koe waarmee hij nauw verwant is. De Nieuw-Zeelandse kaka bewoont de inheemse bossen in het midden en laagland in delen van het land. Ze kunnen worden waargenomen in de midden tot hoge hemelniveaus van het bos. Kleine maar significante populaties van deze bedreigde vogels zijn te vinden op de kabeljauw-, kleine barrière- en kapiti-eilanden. De vogels fokken ook snel in het Karori Wildlife Sanctuary op het vasteland. De gezelschapsvogels vliegen vaak in grote kudden boven bossen en door valleien. De Nieuw-Zeelandse kākā voedt zich met bloemen, zaden, nectar en knoppen. Habitatverlies en predatie zijn de belangrijkste bedreigingen voor deze soort.