De belangrijkste woestijnen van Zuid-Amerika

5. La Guajira-woestijn

De La Guajira-woestijn ligt in het noordelijkste deel van Colombia, ongeveer 1100 km ten noorden van Bogota. De woestijn beslaat het grootste deel van het schiereiland La Guajira, inclusief enkele delen van het Venezolaanse grondgebied. De regio is rijk aan steenkoolreserves en steenkool wordt gedolven in de El Cerrejon-zone. Het nationale natuurpark van Macuira bevindt zich ook binnen de grenzen van de La Guajira-woestijn en vertegenwoordigt een tropische oase. Een verscheidenheid aan woestijnflora en -fauna bewonen de La Guajira-woestijn. De Wayuu-mensen, een inheemse groep herders, leven ook in de woestijnhabitat.

4. Monte Desert

De Monte Desert is een kleine woestijn in Argentinië ten noorden van de Patagonische woestijn en in het zuidoosten van de Atacama-woestijn in Chili. Piemontese vlakten, vulkanische sedimenten, massieve bergblokken en zoutmeren vormen de topologische kenmerken van de Monte Desert. De Río Colorado en de Río Desaguadero, een zijrivier van de voormalige, zijn de twee belangrijkste rivieren van de regio die de belangrijkste bron van water vormen voor irrigatie van de wijnbouwgewassen in het gebied. De locatie van de Monte-woestijn in een regenschaduwregio is verantwoordelijk voor de lage neerslag in de regio. De Monte Desert heeft een relatief grotere diversiteit aan flora en fauna dan de twee omliggende woestijnen.

3. Sechura-woestijn

De Sechura-woestijn ligt in Peru, aan de kust van de Stille Oceaan. De woestijn beslaat een totale oppervlakte van 188.735 vierkante km. Hoewel geclassificeerd als woestijn vanwege de geringe hoeveelheid neerslag die jaarlijks wordt ontvangen, is de Sechura-woestijn onderhevig aan stormen die voortvloeien uit de Stille Oceaan en overstromingen door rivieren. De woestijn wordt regelmatig overstroomd tijdens de El Niño-jaren.

2. Atacama-woestijn

De Atacama-woestijn is een van de meest opvallende woestijnen in Zuid-Amerika die delen van Peru en Chili bezetten. Het is een dorre hoogvlakte, die zich uitstrekt over een lengte van 1.000 km aan de kust van de Stille Oceaan ten westen van het Andesgebergte. De woestijn beslaat een oppervlakte van ongeveer 105.000 vierkante km. Grote delen van de woestijn hebben zoutmeren, zand, felsische lava en stenig terrein. De Atacama-woestijn staat bekend als 's werelds droogste niet-polaire locatie. In de centrale sector van de woestijn, regenval vaak niet voor periodes van maximaal vier of vijf jaar. De soortendiversiteit van de Atacama-woestijn is zeer beperkt. Sommige delen van de woestijn zijn te droog om enige vorm van leven te behouden. Schorpioenen, woestijnvlinders en wespen, de pad van Atacama, lava hagedissen, leguanen, enz., Zijn enkele van de Atacama-woestijnfauna. Vogels die in de woestijn verblijven of verblijven, zijn mussen, kolibries, Andes-flamingo's, Humboldt-pinguïns, etc. Zeehonden en zeeleeuwen kunnen langs de kust worden waargenomen.

1. Patagonische woestijn

De Patagonische woestijn is de grootste woestijn van Argentinië en 's werelds vierde meest uitgestrekte woestijn. De woestijn beslaat een oppervlakte van 673.000 vierkante km. Een klein deel van de woestijn maakt deel uit van het Chileense territorium. De woestijn wordt begrensd door de Atlantische Oceaan in het oosten en de Andes in het westen. Het landschap van de Patagonische woestijn bestaat uit afwisselende plateaus / massieven en canyons / valleien. In het westelijke deel van de steppe regio van de woestijn, meren van glaciale oorsprong stippelen het landschap. De opmerkelijke fauna die de Patagonische woestijn bewoont, omvat de kleinere rhea, de Patagonische grijze vos, de westelijke lintslang, de Patagonische wezel, guanaco, woestijnleguaan, de gravende uil, enz.