Bevolking van orang-oetans: belangrijke feiten en cijfers

De orang-oetan is een grote apensoort die oorspronkelijk voorkomt op Sumatra en Borneo, waar hij de voorkeur geeft aan habitats in het regenwoud. Deze soort is verdeeld in drie ondersoorten: de Sumatraanse orang-oetan, de Borneose orang-oetan en de nieuw beschreven Tapanuli-orang-oetan. Zoals hun naam doet vermoeden, is elke ondersoort alleen te vinden in een van de eerder genoemde landen, met de Tapanuli-orang-oetan in de regio Zuid-Tapanuli in Noord-Sumatra. De Bornean-orang-oetan is verder onderverdeeld in 3 ondersoorten, genoemd naar de regio waarin ze wonen: noordoosten, noordwesten en centraal.

De orang-oetan is het onderwerp geweest van veel onderzoeksprojecten vanwege het hoge niveau van intelligentie. Het deelt iets minder dan 97% van zijn DNA met mensen. Het is bekend dat deze soort gereedschappen gebruikt voor het verzamelen van voedsel en het grootste deel van zijn tijd doorbrengt in boomtoppen, waar het nesten bouwt om comfortabel te slapen. Orang-oetans zijn gemakkelijk herkenbaar aan hun roodbruine haar, dat langer is op het gezicht van de Sumatraanse ondersoorten. Deze soort groeit tussen 3 voet 9 duim en 4 voet 6 duim in hoogte en weegt tussen 82 en 165 ponden. De mannetjes zijn aanzienlijk groter dan de vrouwtjes. Bovendien hebben orang-oetans de neiging om solitair van aard te zijn en meestal zijn alleen de moeder en haar baby's samenwonend te vinden.

Conserveringsstatus van de orang-oetan

Orang-oetans hebben ooit grote regenwouden van de eilanden Borneo en Sumatra bewoond met een bevolkingsomvang van naar schatting 230.000. Tegenwoordig zijn echter zowel de bevolkingsomvang als het bewoonde bereik drastisch afgenomen en worden er naar verwachting slechts 112.500 in het wild levend gehouden. Deze soort wordt beschermd door de Conventie over de internationale handel in bedreigde soorten van wilde fauna en flora. Daarnaast werken verschillende internationale non-profit groepen om deze soort te behouden. Borneo Orangutan Survival Foundation is misschien wel de meest bekende en verreikende van deze organisaties.

De Internationale Unie voor het behoud van de natuur (IUCN) heeft beide soorten als ernstig bedreigd geclassificeerd. Inspanningen om deze soort in stand te houden en te beschermen zijn al sinds de jaren '70 aan de gang. Het behoud van orangoetan richt zich meestal op het beschermen van het leefgebied, het creëren van een duurzame houtindustrie, het voorkomen van stroperij en het verbieden van de handel in huisdieren.

Bedreigingen voor de populatie van orang-oetans

De belangrijkste bedreigingen voor orang-oetans zijn: stroperij en verlies van leefgebied.

Hoewel stropen een probleem is op beide eilanden, lijkt het geconcentreerd te zijn in Borneo. Stropers richten orang-oetans om een ​​aantal redenen. Deze soort wordt gewaardeerd als voedselbron voor mensen en voor hun rol in de traditionele geneeskunde. Bovendien geloven veel locals dat orang-oetans uitgebreide schade aan hun landbouwgewassen veroorzaken. Om dit te voorkomen worden orangoetans gevangen en gedood. De illegale handel in huisdieren is ook een bloeiende industrie op deze eilanden, die heeft geleid tot het verlies van grote aantallen orang-oetans voor baby's die anders in het wild zouden zijn opgegroeid.

Ontbossing, landbouw, mijnbouw en toenemende menselijke populaties hebben geresulteerd in habitatverlies en fragmentatie op Borneo en Sumatra. Zo is meer dan de helft van de habitat van de Borneose orang-oetan sinds 1973 vernietigd door de houtkapindustrie. Bovendien hebben steeds meer wegen verdeelde orangoetanhabitats, waardoor de gebieden waarin deze soort naar voedsel en onderdak kan zoeken worden versnipperd.

Bevolking van orang-oetans in het wild

Volgens schattingen van de huidige orang-oetanpopulatie zijn de Borneose orang-oetan genummerd op ongeveer 104.700, de Sumatraanse orang-oetan op 7.500 en de Tapanuli-orang-oetan op slechts 800.

Binnen Borneo is de enige subpopulatiegrootte die met nauwkeurigheid bekend is, gevonden in de staat Sabah, die 11.017 orang-oetans heeft. Andere significante (hoewel geschatte) populaties zijn te vinden in de volgende regio's: Central Kalimantan (geschat op meer dan 31.300), West Kalimantan en Sarawak (7.425) en Oost-Kalimantan (4.825). De totale populatieschatting van 104.700 vertegenwoordigt een afname van 60% in Borneose orang-oetans. Het grootste deel van dit verlies vond plaats tussen 1950 en 2010, toen industriële activiteiten het voortbestaan ​​van deze soort begonnen te bedreigen. Van 2010 tot 2025 verwachten onderzoekers een extra bevolkingsverlies van 22%. Deze cijfers betekenen dat meer dan 3 generaties van de Bornean orang-oetan levenscyclus, deze ondersoorten een afname van de populatieomvang van 82% zullen lijden. Tegenwoordig wordt iets minder dan 60% (of een oppervlakte van 59, 886.76 vierkante mijl) van de regenwouden van Borneo als bewoonbaar beschouwd voor deze primaat. Het grootste deel van het habitatverlies dat hier geleden wordt, zou tussen 1973 en 2010 zijn opgetreden. Verwoesting van de habitats zal naar verwachting de wilde Borneose orang-oetanpopulatie blijven bedreigen, met een extra daling van 25% geschat van 2010 tot 2025. In 2025 wordt het hele eiland verwacht om een ​​bevolking van slechts 47.000 te hebben.

Binnen Sumatra werd ongeveer 60% van het regenwoud vernietigd van 1985 tot 2007. Een groot percentage van deze verwoesting vond plaats in de provincie Atjeh na 2005, toen de burgeroorlog in het gebied eindigde en de economie begon te verbeteren. Deze verbetering werd aangedreven door houtkap, mijnbouw en de landbouwindustrie. Helaas is deze provincie ook de thuisbasis van de meerderheid van de Sumatraanse orang-oetanpopulatie. Naar schatting 78, 6% van deze soort leeft hier en het grootste deel van deze populatie is beperkt tot het Leuser ecosysteem. Het is de enige plek ter wereld waar de Sumatraanse tijger, Sumatraanse neushoorn, Sumatraanse orang-oetan en Sumatraanse olifant samen kunnen leven. Een recent rapport suggereert dat de Sumatraanse orang-oetanpopulatie eigenlijk ongeveer 14.600 is en een oppervlakte van 3.471 vierkante mijl beslaat.

Tapanuli-orang-oetans vinden hun ecologische plek in tropische en subtropische waterige bossen ten zuiden van het Tobameer op Sumatra. Tapanuli-orang-oetans verspreiden zich in een gebied van 1.000 vierkante kilometer in het genoemde leefgebied. Het geschatte totale aantal Tapanuli-orang-oetans is minder dan 800, waardoor de soort ongelooflijk zeldzaam is. Tapanuli-orang-oetans bouwen nesten om in te leven en zijn extreem verlegen. Tapanuli-orang-oetans zijn extreem gevaarlijke diersoorten. Het voortbestaan ​​van deze zeldzame soorten mensapen is moeilijk door conflicten met de mensheid, handel in wilde dieren, houtkap en jacht. Er is een goudmijn bij hen in de buurt en een nog gevaarlijker bedreiging is de voorgestelde oprichting van een waterkrachtcentrale in hun nis. De Tapanuli-orang-oetan wordt dus geconfronteerd met het gevaar van verlies van leefgebied.

Orang-oetanpopulatie in gevangenschap

Het schatten van de populatie orang-oetans in gevangenschap is moeilijk gezien het onbekende aantal dat als huisdier over de hele wereld wordt gehouden. Deze soort wordt gehouden in dierentuinen voor openbaar onderwijs en kweekdoeleinden in gevangenschap, onderzoeksfaciliteiten voor wetenschappelijk onderzoek, en zelfs in circussen of door de filmindustrie voor openbare amusementsdoeleinden. Bovendien wordt deze soort ook aangetroffen in reddings- en rehabilitatiecentra, waar het personeel ze voorbereidt op het leven in het wild. De orang-oetans die volledig zijn gerehabiliteerd, worden vrijgegeven in beschermde bosgebieden.

Sommige schattingen suggereren dat ongeveer 900 orang-oetans momenteel in gevangenschap over de hele wereld worden gehouden. Orang-oetans die in gevangenschap leven, leven mogelijk net zo lang als die in het wild, tot 30 jaar oud, afhankelijk van hun omgeving. In één onderzoeksproject ontdekten onderzoekers dat de levensverwachting van in gevangenschap levende orang-oetans direct gerelateerd is aan het niveau van geluk. Degenen waarvan werd vastgesteld dat ze door hun verzorgers een hoger algemeen welzijnsniveau hadden, bleken langer te leven.